Motosiklet Habercileri

Motosikletle Konuşan Usta Ergün Oturak “Başlamadan önce mutlaka eğitim alınmalı”

İki teker camiasının yakından tanıdığı ve tamir ettiği motosikletlere duyarlı yaklaşımıyla bilinen Ergün Oturak, www.motosiklethabercileri.com’un sorularını yanıtladı. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri genç gazeteciler Emre Sertdemir ve Onur Hamzaoğlu; Ergün Usta ile motosiklet kültüründen doğru kullanıma uzanan keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Motosikletle Konuşan Usta Ergün Oturak “Başlamadan önce mutlaka eğitim alınmalı”
04 Kasım 2020 - 0:06

Motosikletle Konuşan Usta Ergün Oturak

Ergün Oturak kimdir? Sizin cümleleriniz ile sizi tanımak isteriz.

1981 yılında doğdum. Okul okumamakla beraber araba sevdası yüzünden araba tamirciliğine başladım. Askerlik görevimi yapmaya gidene kadar oto sanayide çalıştım. Askeriyenin zırhlı araçlarına tamir görevi yaptım. Askerden sonra ise yurt dışında bir inşaat şirketinin iş makinaları ile uğraştım. Ülkeye geri geldiğimde ise, 2005-2006 yılı gibi motosiklet sektörüne girdim. Bu zamana kadar da aktif olarak tamir işi yapıyorum.

Motosiklete binmek bir kültür müdür? İnsanda hangi duyguları kabartır? Ergün Oturak olarak siz nasıl yorumlarsınız?

Bireysel olarak şöyle bir şey var, kullanış amacına yönelik olarak, ulaşım aracı olarak kullanabiliyorsun, stres atmak için kullanabiliyorsun. Malum, şu an ülkemizde ağır bir sosyal kriz var. İşinin stresinden kaçabildiğin, ailenin stresinden kaçabildiğin tek alet diyebilirim. Bir beyin cerrahı ile taksi şoförünü yan yana getiremezsin ama bir motor gezisinde olsun veya yolda dinlenme tesislerinde karşılıklı geldiğin zaman 2 saatlik, 4 saatlik muhabbetler yapabileceğin bir kültür sağlıyor.

Motosikleti doğru kullanma yöntemleri nelerdir? İnsanlar motosikleti daha güvenli nasıl kullanabilir?

Bu, kişiden kişiye göre değişiyor ama mevcut günümüzün teknolojileri ile sürüş güvenliğine çok önem veriyorlar. Hidrolik sistemler olsun, beygir gücü olsun gayet konforlu makinalar ama kişiden, kişiye göre değişiyor. Mutlaka kurumsal bir firmadan eğitim almalarını tavsiye ediyorum. Herkesin refleksleri aynı değil.

Motosikletin kış bakımı ve kışı geçirmesi için ne gibi önlemler alınmalı? Ne gibi önlemler alırsak motosikleti daha uzun ömürlü kullanırız?

Genelde üreticilerin bakım kitapçığında bu bilgiler veriliyor. Servis aralıklarına uyduğunuz zaman yeterli oluyor. Genelde iklim şartları çok ön planda. İstanbul’dan örnek vereyim, çöller gibi aşırı sıcak veya Sibirya gibi aşırı soğuk olmuyor. Bakım kitapçığında, motor yağının nasıl kullanılacağı, antifriz nasıl kullanacaksınız, elektrik bataryalarınızı kontrol etmeniz gerekenleri kalem kalem yazıyor. Bakım periyoduna uyduğunuz sürece bir problem yaşanmaz. Üreticinin bakım kitapçığına mutlaka uymanız gerekiyor.

Motosikletin kışı geçirmesi için ne tavsiye edersiniz?

Metal bir depoya sahip ise benzini komple doldurmanız lazım. Lastik için ise, hava barlarını 10 PSI’e kadar biraz daha yüksek basınçla ve altına tahta parçası koyarak beton zeminle bağlantısını keserek koruyabilirsiniz.  20 günde bir çalıştırmanız gerekiyor ancak, akıllı şarj cihazları var onlardan alırsanız 6 ay veya 1 sene üzerinde kalabilir bir problem yaratmaz.

Doğru motosiklet tercihini nasıl yapabiliriz? Yaş, cinsiyet, boy, kilo için tavsiyeler neler olur?

Hepsi genelde farklı kulvarlar. İnsanların kullanış amacına göre değişiyor aslında. Gezinti aracı olarak mı kullanacak, ulaşım aracı olarak mı kullanacak bunların muhasebesini yaptıktan sonra bir model belirleyecek. Enduro olabilir, racing olabilir, chopper olabilir bunların kararını verdikten sonra tamamen kendi tercihi.

Motosiklet kullanmak isteyen, almak isteyen yeni kullanıcılara tavsiye verir misiniz?

Öncelikle, ne almak istediklerine karar versinler. Profesyonel kişilere danışıp ön bilgi alsınlar, ardından kurumsal bir şirketten mutlaka bir eğitim alsınlar.

Serbest duygu ve düşünceleriniz ve vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?

Motosiklet bir kültürdür. Herkes de bu kültüre bir şeyler katmak istiyor kendince. Ama doğru ama yanlış. Aşırı miktarda bilgi fazlalıkları var. Bunların yarısı doğru yarısı yanlış ve yanlışlar, doğruları baya bir götürüyor.  Biraz daha kaliteyi ön plana koymaları lazım. Servis olsun, motor tercihi olsun, yedek parça aksesuarı olsun. Malum ülkemizde bunlar ucuz değil.

Emre Sertdemir - Onur Hamzaoğlu

 

Dikiz aynasıEtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYarışlarYeniler
KATALONYA’DA ZİRVENİN SAHİBİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU
EtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
ULUDAĞ’IN ZİRVESİNE MOTOSİKLETLE ÇIKMAK
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
YAMAHA’DAN KADINLARA GÜVENLİ MOTOSİKLET SÜRÜŞ EĞİTİMİ
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
MOTO GUZZİ’NİN YENİ MACERASI STELVİO
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
SUZUKİ 1000 GX ve 8R MODELLERİYLE PODYUMDA
KÖŞE YAZARLARI

© 2024 Motosiklet Habercileri. Tüm hakları saklıdır.