Motosiklet Habercileri

MOTORİZE HIZLA KARŞILIK BEKLEMEDEN İYİLİK HAREKETİ: MAKUD

Motosiklet tutkularını hayat kurtarma ve yardım etme güdüsüyle birleştiren Motosikletli Arama Kurtarma ve Destek Derneği, hızla büyüyen bir iyilik hareketine dönüştü. Motosikletleriyle her gün İstanbul sokaklarında dolaşırken insanlara nasıl faydalı olacaklarını düşünen gönüllülerin 2 yıl önce kurduğu Motosikletli Arama Kurtarma ve Destek Derneği üyeleri, trafik sorununa takılmadan olaylara müdahale ederken karşılık beklemeden yardım etmenin mutluluğunu yaşıyor.

MOTORİZE HIZLA KARŞILIK BEKLEMEDEN İYİLİK HAREKETİ: MAKUD
09 Ocak 2021 - 11:51

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca tanınarak akredite edilen motosikletli kurtarmacılar, kamyonetle ya da otomobille trafiğe takılan ekiplerden çok önce olay yerine varabiliyor. Motosiklet eğitimlerini ilk yardım, iş güvenliği, afete müdahale, enkazda arama gibi eğitimlerle pekiştiren gönüllüler şimdilik 36 kişi. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri genç gazeteci adayları Mehlika Karadayı ve Bilal Sadi, Motosikletli Arama Kurtarma ve Destek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Çekiç ile yaptıkları röportaj ile iyilik hareketinin motorize bir hızla büyüdüğüne tanık oldu.

Motosikletli iyilik hareketinin 2021 planı: 81 ilde gönüllülerden oluşan ekip ağını büyütmek.

 

Sayın Erkan Çekiç, MAKUD ile birlik ve iyilik hareketine imza atıyorsunuz. Önce sizi ardından da karşılık beklemeden yaptığınız iyilik hareketini tanıyabilir miyiz?

Motosikletli Arama Kurtarma ve Destek Derneği Yönetim Kurulu ve Kurucu Başkanı Erkan Çekiç olarak motosikletlerimizle ‘insanlığa nasıl faydalı olabiliriz’ düşüncesiyle 2015 yılında yola çıktığımızı söyleyerek başlamak istiyorum. Türkiye’de motosikletli arama kurtarma faaliyetlerinin olmadığının farkına vardık ve 6 kişilik bir ekip ile harekete geçtik. Bu düşüncemizi geliştirerek daha ileriye götürmeye çabaladık ve ekibimiz 2018 yılının altıncı ayında dernek olma kararı aldı. Dernek olmadan önce de arama kurtarma operasyonlarına katılabiliyorduk, çünkü AFAD artık bizi tanımış ve kabul etmişti. Motosikletli olmamız olay yerine daha hızlı ulaşabilmemiz için büyük bir avantaj sağlıyordu. Kartal’da çöken binada olay yerine ilk giden ekip biziz. İtfaiye ile aynı anda olay yerine vardık ve ilk anda 8 kişiyi çıkarttık. Ekibimiz Kartal’da 3 gün 3 gece aralıksız olarak çalıştı. İstanbul’da afet bilinci, ilk yardım, yüksekte çalışma, su altı arama kurtarma eğitmenleri ve iş güvenliği uzmanlarını da bünyesinde barındıran yaklaşık 120 kişilik güzel bir derneğimiz var. Aynı zamanda İzmir’de altı aylık yeni bir oluşumumuz var. 15 kişilik yeni ekibimiz eğitimlerini tamamlamaya çalışıyor. Hepimiz için İzmir depremi acı ve üzücü bir olaydı fakat oradaki arkadaşlarımız için bir ön eğitim niteliğinde oldu.

MAKUD şimdiye kadar karşılık beklemeden hangi müdahalelere imza atmıştır. Hangi operasyonlarda gönüllü görev almıştır?

Ekibimiz her yıl pek çok organizasyon ve operasyonda gönüllü olarak görev alıyor. 2020 yılında İstanbul ili genelinde 73 adet trafik kazasına müdahale ettik. Elâzığ depremi ve İzmir depremi arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Esenyurt sel felaketi, Heybeliada orman yangını, Ağva Kilimli boğulma vakası, Pendik Aydos orman yangını vb. birçok olaya müdahale ettik. 19 Mayıs’ta Samsun sürüşü gerçekleştirdik. Ekibimiz her sene 4 Mayıs’ta çocuk esirgeme kurumlarında kalan çocuklar için Beykoz Riva bölgesinde bir piknik organize eder. Kimsesiz çocuklar için düzenlenen piknikte palyaçolarımız oluyor, çeşitli oyunlar düzenleniyor ve oyuncak, kıyafet yardımı yapılıyor.

Psikolojik açıdan zorlukları oluyor mu? Nasıl baş ediyorsunuz?

Elbette, olmaz mı? Özellikle ilk başlarda çok zorlanıyorduk. Katıldığımız arama kurtarma faaliyetlerde karşılaştığımız manzaralar ekstrem görüntüler içerebiliyor. Bizlere gönüllü olarak destek veren psikologlarımız var. Onlardan da aldığımız destek sayesinde daha güçlü ve soğukkanlı kalabilmeyi öğrendik. Yine etkileniyoruz tabii, ama bizim o an önceliğimiz kurtarabileceğimiz diğer canların düşüncesi oluyor. Onları düşünerek motive oluyoruz ve operasyonlarda müdahalelerimizi gerçekleştirdikten sonra o manzaraları arkamızda bırakıp hayatımıza kaldığımız yerden devam edebiliyoruz.

MAKUD kimlerden oluşur? Yönetimde kimler yer alır? Gönüllü harekete katılmak için ne gibi şartlar gereklidir?

MAKUD derneği tamamıyla gönüllülerden oluşmaktadır. Üyelerimizin çoğunluğu motosikletli arkadaşlar, ama üye alımında motosikletli olma şartımız yok. Gerçekten gönüllü, 18 yaşından büyük her vatandaşımız derneğimize üye olabilmektedir. Yönetim kurulunda yine gönüllü arkadaşlar yer almaktadır, ben de derneğin kurucu yönetim kurulu başkanlığını yapmaktayım. Yönetim kurulu üyeliklerimiz her seçimimizde değişmektedir ve her meslekten üyemize de açıktır. Derneğimizde olan üyelerimizden hiçbir maddi beklentimiz bulunmamakta, tamamen gönüllülük esasıyla üyelerimize derneğimizde yer vermekteyiz.

Toplumsal olaylar ve afetler gibi asimetrik durumlarda nasıl harekete geçiyorsunuz? Büyük afetlerde yoğunluktan dolayı telefonlar kilitlenebiliyor, bu sebeple telsizlerimiz var. Telsizlerimizin başında 7/24 nöbet tutan arkadaşlarımız oluyor ve sırayla nöbet tutuyoruz. Hemen hemen tüm Türkiye ile telsizlerimiz aracılığıyla iletişim kurabiliriz, ayrıca kendimize ait rölelerimiz var ve İstanbul genelinde kendi aramızda bu rölelerimizi kullanarak iletişim sağlayabiliyoruz. Olayın seyrine göre AFAD’dan gelen talep doğrultusunda harekete geçiyoruz. Ciddi bir olay olduğunda ekibimiz yarım saat içerisinde dernek merkezimizde toplanıyor. AFAD çıkış yapabilirsiniz dedikten sonra 15 dakika içerisinde olay yerine çıkış yapıyoruz.

Eğitim, tatbikat ve afet hazırlık planlarınızı nasıl yapıyorsunuz?

Eğitimlerden görevli bir uzmanımız bulunmakta. Uzmanımız hem ilkyardım hem afet bilinci hem de yüksekte çalışma eğitmenliği üzerine sertifikalara sahiptir. Derneğimizdeki eğitimleri bu uzmanımız planlayıp düzenlemektedir. Eğitimlerimizin çoğunu AFAD ve itfaiye ekiplerinden almaktayız. Bununla birlikte iç eğitimler planlamakta ve eğitim kampları da düzenlemekteyiz. İç eğitimlerimiz 15 günlük periyodlarla düzenlenmektedir, ama pandemiden dolayı bu eğitimlerimizi şu an gerçekleştirememekteyiz. Pandemi koşulları son bulduktan sonra, tabii ki de eğitimlerimiz hız kesmeden devam edecektir. Resmî eğitimlerimiz ise AFAD ve itfaiye ekipleri tarafından düzenlenmektedir.

Diğer afet hazırlık kurumları (AFAD, İtfaiye, belediyeler vb.) ile aranızdaki koordinasyonu nasıl sağlıyorsunuz?

Dernek olarak içişleri bakanlığına bağlıyız. AFAD ile de protokolümüz var, bu vasıtayla aramızda bir koordinasyon oluşuyor. Zaten itfaiye ekipleri de bizi kabullenmiş durumda, çünkü ciddi olayların tamamında itfaiyeye destek amaçlı yardımda bulunduk. Tabii biz gidip yangın söndürmüyoruz, ama itfaiye amiri araçtan bir ekipman istediği zaman onu bizim üyelerimiz gidip getiriyor. Üyelerimiz soğutma çalışmalarına da katılabiliyor, itfaiye ekiplerinin işleri bitince ekipmanların toplanmasına da yardım ediyor. AFAD ve itfaiyeyle koordine hâlinde çalıştığımızı belirtebilirim.

 Sponsor desteğine ihtiyacınız var mı? Sponsor desteği olursa daha çok hayata dokunabileceğinize inanıyor musunuz?

Elbette sponsor desteğine ihtiyaç duyuyoruz. En son yaşadığımız İzmir depreminden sonra ciddi bir eksiğimiz olduğunu gördük. Bundan yola çıkarak bir eksik listesi de hazırladık. Çok fazla ekipman eksiğimiz var ve sponsorumuz olmadığı için eksiklerimizi tamamlayamıyoruz, ekipmanlar çok pahalı. Bir hidrolik demir kesici 9.800 Euro. Biz demir makasıyla demir kesmeye uğraşırken, hidrolik demir kesici 2 saniyede demiri kesebiliyor. Olay yerinde kaybettiğimiz her saniye bir canlının hayattan kopmasına mâl oluyor. Aytemiz Petrol haricinde bir sponsorumuz yok. Ciddi olaylarda yakıtımızı Aytemiz Petrol karşılıyor. İzmir depreminde yakıtımızı Aytemiz Petrol karşıladı.

2021 planlarınız nelerdir?

2021 yılında üyelerimizi çoğaltmak istiyoruz. Türkiye’nin her ilinde bir MAKUD ekibi oluşturmayı hedefliyoruz.

Serbest duygu ve düşünceleriniz ile bize vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Ben bu röportajı okuyan herkesten ilk yardım eğitimleri almasını talep ediyorum. Afet bilinci ve ilk yardım eğitimlerinin ilkokullarda ve anaokullarında ders olarak verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerekli eğitimler verilsin ki insanlarımız bilinçlensin ve olası bir durumda ne yapmaları gerektiğini bilsinler. Kısaca “Eğitim Alın, Hayatta Kalın” diyorum.

MAKUD ÜYELERİ

Erkan Çekiç, Musa Şaylan, Abdullah Gelgeç, Hakan Turgut, Serkan Esmer, Kaan Çetinkaya, Türker Ölmez, Mukerrem Albayrak, Levent Süpürgeci, Hilmi Solak, Çağrı Çalışkan, Murat Bayram, Selami Koç, Bedrettin Kaleli, Ufuk Akar, Ali Demirci, Erhan Mert, Göksel Aydın, Hikmet Yerinde, Mesut Yediben, Celal Alibeseoğlu, Murat Özkan, Mustafa Tuğyan

Dikiz aynasıEtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYarışlarYeniler
KATALONYA’DA ZİRVENİN SAHİBİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU
EtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
ULUDAĞ’IN ZİRVESİNE MOTOSİKLETLE ÇIKMAK
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
YAMAHA’DAN KADINLARA GÜVENLİ MOTOSİKLET SÜRÜŞ EĞİTİMİ
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
MOTO GUZZİ’NİN YENİ MACERASI STELVİO
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
SUZUKİ 1000 GX ve 8R MODELLERİYLE PODYUMDA
KÖŞE YAZARLARI

© 2024 Motosiklet Habercileri. Tüm hakları saklıdır.