Motosiklet Habercileri

CESARETİ VE CUMHURİYET COŞKUSUYLA YOLA ÇIKTI… DÜNYAYI MOTOSİKLETLE DOLAŞAN İLK TÜRK KADINI OLACAK

CESARETİ VE CUMHURİYET COŞKUSUYLA YOLA ÇIKTI… DÜNYAYI MOTOSİKLETLE DOLAŞAN İLK TÜRK KADINI OLACAK
23 Temmuz 2023 - 23:04

Wakhan Koridoru’na ve Pamir Dağları

Motosikletin hissettirdiği özgürlük duygusuyla tek başına seyahatler yapan Gülşah Merve Yüksel; Norveç, Kuzey Afrika ve Orta Avrupa gibi sıradışı maceralardan edindiği tecrübeyle dünyayı dolaşmak için yola çıktı. İlk tek başına seyahatini 2015 yılında kadın haklarına dikkat çekmek için Türkiye’nin çevresini gezerek yapan 29 yaşındaki Yüksel, ” İtalya seyahatimde ucuza gezmeyi, kamp yapmayı ve minimal yaşamı çok iyi öğrenmiştim. Gürcistan ve Rusya üzerinden Hazar Denizi kıyısında Kazakistan’ın Beynau kentindeyim. Dünya turumun en özel bölgelerinden Afganistan sınırında Wakhan Koridoru’na ve Pamir Dağlarına giderek dünyanın en yüksek sınır geçişlerinden birini yapacağım. 2024 Mart ayında Avustralya’da olmayı planlıyorum” dedi. Tek başına motosikletle dünyayı tek başına dolaşan ilk Türk kadını olmayı planlayan Yüksel, seyahatine Anıtkabir’de Atatürk’ün huzuruna çıkarak başlamıştı.

İngilizce bilmeden medeni cesaretiyle yola çıkıyor

29 yaşındaki Zihinsel Engelliler Öğretmeni Gülşah merve Yüksel, 2014 yılından beri sürdürdüğü tek başına sıradışı seyahatleri dünyayı dolaşarak taçlandırmak için yola çıktı. Yüksel, ilk tek başına seyahatini henüz 21 yaşındayken 2015 yazında kadın haklarına ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek için Türkiye’nin çevresini dolaşarak gerçekleştirmişti. Yüksel, İstanbul’dan çıktığı yolculuğu Trabzon, Iğdır, Hakkari, Mardin, Antalya ve Çanakkale üzerinden tamamlarken 81 ilde tek başına motosiklet kullanarak tecrübe kazanmıştı. 2016 yılında tek başına Norveç’te kara yoluyla ulaşılabilecek en kuzeydeki nokta Nordkapp’a giden Gülşah, 2017 yılında Fas’ı gezdi. 2018 yılında motosiklet eğitmeni olan Gülşah küresel salgının bitmesiyle küçük hacimli(125 cc) motosikletiyle Yunanistan ve İtalya’yı soka sokak gezmişti.

Dünyayı tanımak ve tek başına motosikletle dolaşan ilk Türk kadını olmak için 24 Haziran’da yola çıkan Gülşah Merve Yüksel, Kazakistan’ın Beynau kentinden sorularımızı yanıtladı. İstanbul’da yaşamanın maliyetlerinin çok artmasıyla dünya seyahatine Ocak ayında karar verdiğini belirten Gülşah, “Geçtiğimiz yıl Avrupa’yı 40-50 Euro ile gezmiştim. İtalya seyahatimde ucuza gezmeyi, kamp yapmayı ve lüks yaşamadan minimal hayatla idare etmeyi öğrenmiştim. Kış boyunca kendimi dünya seyahatine hazırladım. İngilizce ya da farklı bir dil bilmememe rağmen sadece gitmek ve yolda olmak isteğimin peşinden harekete geçtim” dedi.

“Tam anlamıyla hiçlikle boğuşacağım”

Gürcistan’dan çıkacak Rusya üzerinden Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan’ı takip edeceğini söyleyen Gülşah, “Doğan Trend Otomotiv’in Aprilia Tuareg 660 ile İpek Yolu’nda motosiklet kullanmanın heyecanının yaşıyorum. Dünya turunun en özel bölgelerinden biri olan Afganistan sınırına Wakhan Koridoru’na ve Pamir Dağları’na gideceğim. 4 bin 600 metre ile dünyanın en yüksek sınır geçişlerinden Karakul’dan geçeceğim. Moğolistan’da kartal avcıları ve Gobi çölünde zaman geçireceğim. Tam anlamıyla hiçlikle boğuşacağım. Zor olacak biliyorum.” diye konuştu.

“Zaman tünelinde geri ve ileri gideceğim”

Macerasının 29. gününde Tacikistan’da olan Gülşah, “Türkiye’den yola çıktım, zamanın 60 yıl gerisinde olan Orta Asya ülkelerinden çıkıp, zamanın 100 yıl ilerisindeki Güney Kore ve Japonya’yı doyasıya gezeceğim. Merak ettiğim çok fazla yer var. Motosikletimi gemiye yükleyip Kamboçya’ya gideceğim, Tayland, Malezya, Singapur, Endonezya’da Güney Asya’da motosiklet kullanacağım. Avustralya kıtasında 2024 Mart-Nisan’da olmayı planlıyorum. Güney Amerika’da Brezilya üzerinden
dünyanın en tehlikeli geçişi Panama’nın Darien Boğazı’na gideceğim. Kuzey Amerika ve Avrupa ile dünyanın çevresini motosikletimle tek başıma dolaşacağım” dedi.

Cumhuriyetin 100. Yılına ve Atatürk’e armağan

Gülşah, ” Cumhuriyetimizin 100. yılında, özgürce konuşmamı, okumamı, çağdaş bir Cumhuriyet kadını olmamı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’e borcumu ödemekte istiyorum. Bu yüzden Anıtkabir’den başladım. Çünkü aldığım her nefeste, söylediğim her sözde, attığım her adımda O’nun izleri var. Cumhuriyetimin 100. yılında ülkemde olamayacağım ama cumhuriyetimi tüm dünyada en iyi şekilde temsil edeceğim. Doğan Trend, Horoz Lojistik ve DSV, castrol, Turuncu Araç Takip desteğini hissediyorum. Bir şeyi istersen ve kararlı olursan elde edersin.” dedi.

“Aklımda iz bırakan hatıra”

“Rusya ile Kazakistan arasında henüz düzgün yol yok. 300 km çukurları ve kumları aşacaktım. Sabah erken saatlerde. Rusya’dan Kazakistan’a girdim. Siyah bir arabadaki  birinin beni takip ettiğini fark ettim. Sınırı geçince mola verirken yanıma geldi. telefonuna şu notu yazdı. ‘İşitme engelliyim, konuşamıyorum ama sen yalnızsın ve yol çok bozuk. Düşmenden, motosikletinin bozulmasından endişe duyuyorum. Eğer izin verirsen seni rahatsız etmeden arkadan gelmek isterim’ Gözlerim doldu hiçbir şey söyleyemedim. 300 kilometre boyunca beni takip etti. Hızlanmadı beni bırakmadı. İşte bu duygular beni çok mutlu ediyor. Yalnız değilsin Gülşah, dualarımız seninle, hep birlikteyiz korkma gibi mesajlar beni yüreklendiriyor.”

Dikiz aynasıEtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYarışlarYeniler
KATALONYA’DA ZİRVENİN SAHİBİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU
EtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
ULUDAĞ’IN ZİRVESİNE MOTOSİKLETLE ÇIKMAK
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
YAMAHA’DAN KADINLARA GÜVENLİ MOTOSİKLET SÜRÜŞ EĞİTİMİ
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
MOTO GUZZİ’NİN YENİ MACERASI STELVİO
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
SUZUKİ 1000 GX ve 8R MODELLERİYLE PODYUMDA
KÖŞE YAZARLARI

© 2024 Motosiklet Habercileri. Tüm hakları saklıdır.