Motosiklet Habercileri

B SINIFI EHLİYETLE MOTOSİKLET KULLANMAYA TMP BAKIŞI

B SINIFI EHLİYETLE MOTOSİKLET KULLANMAYA TMP BAKIŞI
17 Şubat 2024 - 13:50

Değerli Motosikletçi Dostlarım.

Şimdi çok güncel bir konu olan ve hepimizin aslında merak ettiği “B sınıfı ehliyet ile 125 CC motosiklet kullanımı” hakkında hem Türkiye Motosiklet Platformunun görüşlerini hem de uzmanlar ile konuşmamız sonucunda oluşan ortak uygulama şeklini paylaşacağım. Aslında resmi gazetede yayımlanan değişiklikte ana hatları zaten belirtilmiş ama tali konularda taşlar uygulama ile birlikte zamanla yerlerine oturacaktır.

2023 yılında B sınıfı ehliyet ile 125 CC motosiklet kullanımı haberi alındığında Türkiye Motosiklet Platformu olarak itiraz ettik. Çünkü hiçbir eğitim alınmadan sadece B sınıfı ehliyet ile Motosiklet kullanmak ölüme davetiye çıkartmak ile eş değerdi. Bunu da her platformda dile getirdik. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yazdık. CİMER’e yazdık. Sosyal medyada paylaştık. Bu itirazımız eminim ki üretim tarafında olan kişilerin, firmaların hoşuna gitmemiştir. Bunun da farkındaydık. Ancak Türkiye Motosiklet Platformu olarak bizler motosiklet satışının rakamlarından ziyade motosiklet sürücüsünün hayatını korumaya odaklanmıştık. Motosiklet satışı tabi ki artsın ama kullanım bilinci de bununla beraber artsın istiyorduk.

Ancak doğal olarak insan kısa yoldan amaca ulaşmak istiyor. Hal böyle olunca da B sınıfı ehliyeti olan, hemen bir motosiklet alayım ve kullanayım istiyor. Kimse bunun getireceği olumsuzlukların farkında olmuyor.

Bu olumsuzluklar ile yönetmeliğin çıkmasını beklerken 10 Şubat 2024’de yönetmelik değişikliği resmi gazetede yayımlandı ve ilk zamanki korkularımız umuda döndü. Çünkü B sınıfı ehliyet sahibi hemen motosikletin selesine oturup kullanamayacaktı. Eğitimden ve sınavdan geçmesi gerekiyordu. Ölümlerin kısmen de önüne geçilmiş oluyordu. Böylede hem bilinçli kullanıcı artacaktı hem de motosiklete yöneliş…

Resmi gazetede yazan şekli ile Yönetmelik değişikliğini bir inceleyelim.

10 Şubat 2024 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 32456
YÖNETMELİK
İçişleri Bakanlığından:

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 85 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“B sınıfı sürücü belgesi ile;

a) Deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak,

b) Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte iki tekerlekli araçları kullanacaklar için aranan sağlık şartlarını taşımak,

c) Başvuru tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde 2918 sayılı Kanuna istinaden daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak,

koşullarıyla Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde bu fıkrada belirtilen şartları taşıyanlar için belirlenen direksiyon eğitimi dersinin tamamlanarak uygulama sınavında başarılı olunması ve buna dair Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi halinde her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere ülkemiz sınırları içerisinde A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler de sürülebilir. Bu duruma ilişkin olarak sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kod eklenir, ayrıca sürücü belgesi üzerine kod yazılmaz. Ancak söz konusu kişiler istemeleri halinde 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilirler. Sistem kayıtlarında bu koda sahip olan kişinin bu fıkrada sayılan şartlardan herhangi birini kaybetmesi ya da 2918 sayılı Kanuna istinaden sürücü belgesinin geçici veya daimî olarak geri alınması halinde başka bir işleme gerek kalmaksızın bu yetkisi trafik kolluğu veya sürücü belgesi vermeye yetkili birimlerce iptal edilir.”

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanları birlikte yürütür.

 

 

 

Şimdi de, Kısaca özetleyip, uygulamaya dönük anlatalım;

En az 2 senelik B sınıfı ehliyetin olacak,

Kısa veya uzun süreli ehliyetine el konmamış olacak,

Ehliyet almayı gerektiren sağlık koşullarına sahip olacaksın,

Bir sürücü kursuna A1 ehliyet almak için kayıt olacaksın,

Direksiyon (Sürüş eğitimi alacaksın),

Milli Eğitim Bakanlığının açtığı sınavda başarılı olacaksın,

Aldığın A1 sertifikanı harç ödemeden kimlik bilgilerine işleteceksin,

50-125 CC arası motosikleti ticari amaçlar hariç olmak üzere kullanabileceksin.

Ehliyetine kaydettirmek istersen de 2 sene içinde A1 sertifikanı ilgili yerlere ibraz edip ehliyet kartına yazdırabileceksin.

Ne yapamayacaksın?

Kuryelik yapamayacaksın,

Paket atamayacaksın,

Bu yöntemle aldığın A1 ehliyetini ticari hiçbir faaliyette kullanamayacaksın.

Şimdi bu kadar zahmete girdikten sonra, bu kadar eğitim alıp sınava girdikten sonra A1 değil A2 ehliyet alırım diyen de olabilir. Bu da tabi ki sizlerin takdiridir. Harç ödersiniz, bazı masraflarınız olur. Ya da A1 ehliyeti tercih edersiniz. Bu konu ile ilgili farklı fikirler olması doğaldır. Herkes kendine nasıl bir yol çizecek ise onun ehliyetini alacaktır.

13 Şubat 2024 akşamı Türkiye Motosiklet Platformunun İnstagram hesabında bu konu ile ilgili canlı yayın yapılmış, Gerçek Sürücü Kursu Eğitmeni Sayın Murat BOZKUŞ, TMP Başkanı Zafer Fatih ÖZSOY ve TMP Başkan Yardımcısı Özdemir ALTUNTAŞ katıldı. Bu konuda sorusu olanların sorularını ve eğitimin nasıl olacağı yönünde soruları cevapladılar. BU yayın Türkiye Motosiklet Platformunun instagram hesabında yayınlanacaktır. Daha detaylı bilgi isteyenler bu kaydı izlesinler lütfen.

Tabi hangi ehliyetiniz olursa olsun, motosiklet kullanırken koruyucu kıyafetinizi, kaskınızı, eldivenlerinizi, botunuzu eksik etmeyiniz. Tam bir teçhizatla yapılan kaza sizi hayatta tutacaktır. Eğitim bile almış olsanız, kendinizden emin olmadıkça, hazır olmadıkça motor hacmi büyütmeyiniz. Gerekiyorsa yeni motosikletinizle tekâmül (yeni motora alışma) eğitimi alınız. Uzun süre motosiklet kullanmadınız, şimdi tekrar geri dönüyorsunuz A2 ehliyetinizi var. Sizi zorlayan bir şey yok ama oryantasyon/alıştırma eğitimi alınız. Refleksleriniz zayıflamış olabilir, kendinizi sürüşe hazır hale getirmeniz önemlidir.

Kısacası ne kadar kural koyulursa koyulsun iş yine bizlerde bitmektedir. Bilinçli bir sürücü olmak bizim elimizdedir. Tekerinize taş değmesin dostlar. Sağlıkla kalın.

Hakan ŞENER/ TMP Genel Sekreteri

 

 

Dikiz aynasıEtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYarışlarYeniler
KATALONYA’DA ZİRVENİN SAHİBİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU
EtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
ULUDAĞ’IN ZİRVESİNE MOTOSİKLETLE ÇIKMAK
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
YAMAHA’DAN KADINLARA GÜVENLİ MOTOSİKLET SÜRÜŞ EĞİTİMİ
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
MOTO GUZZİ’NİN YENİ MACERASI STELVİO
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
SUZUKİ 1000 GX ve 8R MODELLERİYLE PODYUMDA
KÖŞE YAZARLARI

© 2024 Motosiklet Habercileri. Tüm hakları saklıdır.