Motosiklet Habercileri

MOTOSİKLETLİ KAŞİF RUHUYLA TANZANYA’YI DOLAŞTI

MOTOSİKLETLİ KAŞİF RUHUYLA TANZANYA’YI DOLAŞTI
14 Kasım 2022 - 22:29

 

Kadın-erkek eşitliğinin olmadığı Masailer

İçindeki özgürlük ve keşif tutkusuyla uluslararası motosiklet seyahatleri yapan Türk kadınlarından Serpil Kalaycı, kültür zengini Afrika kıtasını dolaştı. Serpil Kalaycı, ilk insan fosillerinden romantik filmlere konu olan Klimanjaro Dağı’na, dev kaplumbağalardan Zanzibar Adası’na ve müzik alemine iz bırakan Freddy Mercury’e uzanan pek çok değerle anılan Tanzanya’yı motosikletiyle ve tek başına gözlemledi. 25 günde 6 bin km yol yapan Serpil Kalaycı, kadınların motosikleti sadece şehir içinde ve kısa rotalarda değil dünyanın farklı coğrafyalarında ve zorlu etaplarda da kullanabileceğini kanıtladı. Efsane ralli şampiyonu Hasan Kalaycı’nın kızı Serpil Kalaycı, ” En çok Masai yerlilerini merak ediyordum. Kan içme gibi ürkütücü geleneklerini ve ilkel yaşamı sürdüren Masaileri görmek için ekstra para ödedim. Kadın-erkek eşitliğinin olmadığı Masailer beni düşündürürken, dünyanın kültür zenginliğini kanıtladı” dedi.

 

Halen bilinmezliklerini koruyan Afrika kıtası

 

Türk kadınının macaracı ruhunu yansıtan uzak rota seyyahlarından biri de Serpil Kalaycı. Asya kıtasındaki Himalaya Dağları’nda karayoluyla ulaşılabilen en yüksek rotasını tek başına geçen ilk Türk kadını Serpil Kalaycı, Meksika’da dünyanın en tehlikeli geçidi Şeytan Omurgası’nı da motosikletiyle tek başına aşmıştı. Dünyanın en soğuk yerlerinden Alaska’da motosikletiyle 17 günde 6 bin kilometre yol yapan Kalaycı, bir boz ayıyla tatlı kovalamaca yaşamıştı. İnsan ve kültür hazinelerini keşfetmenin en iyi yolunun motosiklet kullanmak olduğuna inanan Serpil Kalaycı, tek başına tamamladığı rotalara egzotik ülke Tanzanya’yı ekledi. Halen bilinmezliklerini koruyan Afrika kıtasının en ilgi çeken ülkelerinden Tanzanya’yı arazi motosikletiyle gözlemleyen Serpil Kalaycı, şaşırdıklarını ve yaşadıklarını anlattı.

Mount Meru’da kaçak arazi sürüşü yapmak

Serpil Kalaycı, “Afrika’yı hep merak ediyordum. Her türlü vahşi hayvanın görüleceği doğa safarisi, ilkel yaşam sembolü Masailer, Klimanjaro Dağı, Zanzibar Adası, efsane müzik grubu Queen’in solisti Freddy Mercury ve hatırasına kurulan müzesi, Prison Island ve dev kamplumbağlar keşif listemdeydi. Ama benim için en önemlisi Mount Meru yani Tanzanya’nın ikinci büyük dağında motosikletle kaçak arazi sürüşüydü. Bu seyahatimde hepsini yaptım. Ancak söylemeliyim ki sarışın, tek başına bir kadın ve motosikletli olmak çok kolay olmuyor bu coğrafyalarda.” dedi.

 

Unutulmayacak anlar yaşadım

Gece ya da gündüz tek başına sokağa çıkmanın riskli bölgelerde motosiklet sürdüğünü belirten Kalaycı, ” Eski başkent Darülselam’da bile her an telefonu çaldırma korkusu vardı. Ama her yerde bana güven veren Türkler vardı. İlk günlerde ayağımı yaraladım 2 gün hastanede kaldım. Doğa safarisi yapılan bölgede motosiklet kullanılmıyor. Safariye, Manyara Gölü’nde başladık. Fillere çok yaklaştım. 260 kilometrekarelik Ngorongoro krater gölünde ise fil, arslan, su aygırı, zebra, geyikler, kuşlar ve maymunlar gördüm. Saklı bir cennet gibiydi. Ancak safari jeeplerle bir noktadan diğerine ulaşarak takip edebiliniyordu. Belgesel kıvamındaydı ama üzücü arslan saldırı sahnelerinden uzak kaldım. Timsah kavgaları felaketti. Her yerde vahşi bir hayvan vardı. Zorlu çıkışlarda her türlü sinek ve böcek var. Unutulmayacak anlar yaşadım”  diye konuştu.

Masai köylerinde çok eşlilik

Arusha’ya yakın bölgedeki Masai köylerinden birini ziyaret ettiklerini belirten Kalaycı, “Masailer’i çok merak ediyordum. Ama çok endüstriyel ve turistik bir yaşama erişmişler, doğallıklarını yitirmişler. Para vererek köylerini gezebiliyorsunuz. Habersiz ve ücretsiz fotoğraf çektirmiyorlar. Çok eşlilik hakim. Hayvan kanı içiyorlar, kendi eğitim sistemleri var. Çok fakirler ama kültürleri çok zengin. Meşhur Klimanjaro muhteşem bir dağ. Burayı da görmezsem aklım kalacaktı. Turistik kent Moshi, Klimanjaro Milli Parkı’na 50 km uzaklıkta. Dünyanın her yerinden dağcıları yürüyüşçüleri görürsünüz. Oldukça pahalı turlar satıyorlar. Yaya çıkılabiliyor, bu yüzden motosikleti kullanamadım. Rehbersiz tırmanış yasak. Mandara Hut’a kadar yürüyebildim. 16 km yürüyebildim ve çok yoruldum. Afrikalıların dayanıklılığını anyalabiliyorum.” dedi.

“Tehlikeli ama çok heyecan verici rotalar”

Üzücü bir olay da yaşadığını belirten Kalaycı, “Zanzibar adası kölelik tarihinin en üzücü örneklerinden biri. 19. yüzyılın ortalarına kadar kölelik sürmüş. Müslümanların gelmesiyle köle merkezine dönüşmüş, Portekizlilere sonra İngilizlere hizmet etmiş. Köleler ahır gibi bir yerde yemek, su ve tuvalet olmadan tutuluyormuş. Gözlerim doldu. Zanzibarın her tarafı hüzünlüydü. Freddy Mercury’nin doğduğu ve gençliğini geçirdiği yerleşim müze olmuş. Zanzibar sokakları, turistik yerleri ve plajları Tanzanya’nın genelinden daha farklı. Tanzanya maceramda, güvenlik ve coğrafya nedeniyle belli bölgelerde motosiklet kullanamadım. Mount Meru’da rehber aldım. Arusha bölgesi çok tehlikeli ama çok heyecanlı.” dedi.
Kutu: Ralli şampiyonu Hasan Kalaycı ile Kadınlar Ralli Şampiyonu Tuna Kalaycı’nın kızı olan ODTÜ mezunu Serpil Kalaycı, 7 yaşından beri motosiklet kullanıyor. Ablası Seden Güzel ile pek çok ülkeyi dolaşan Kalaycı, Türk kadınının şehir rotaları dışında da seyahatlere çıkabileceğini ispatlamaya çalışıyor.

 

Dikiz aynasıEtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYarışlarYeniler
KATALONYA’DA ZİRVENİN SAHİBİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU
EtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
ULUDAĞ’IN ZİRVESİNE MOTOSİKLETLE ÇIKMAK
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
YAMAHA’DAN KADINLARA GÜVENLİ MOTOSİKLET SÜRÜŞ EĞİTİMİ
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
MOTO GUZZİ’NİN YENİ MACERASI STELVİO
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
SUZUKİ 1000 GX ve 8R MODELLERİYLE PODYUMDA
KÖŞE YAZARLARI

© 2024 Motosiklet Habercileri. Tüm hakları saklıdır.