Motosiklet Habercileri

Motokuryeler meclis gündeminde

Büyükşehirlerin vazgeçilmezleri arasında giren ve trafik kazalarıyla gündeme gelen motosikletli kuryelerin sorunlarını, CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç; iki bakanlığa iki ayrı soru önergesi vererek TBMM gündemine taşıdı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na kuryelerin sorunlarını sıralayan Kılınç, “Sayıları 100 binin üzerinde olan kuryelerin kayıt dışı ve düşük ücretle çalıştırılma gibi önemli dertleri var” dedi.

Motokuryeler meclis gündeminde
23 Şubat 2020 - 17:17

Türkiye’de internet üzerinden alış verişin artması, evrak ve eşya taşıma sektöründeki büyüme motosikletli kurye sayısını da yükseltti. Halen caddelerde tüm dış etkenlere açık para kazanmaya çalışan motosikletli kurye sayısı 100 binden fazla. Güvencesiz hatta sigortasız çalışan motokuryelere rastlanırken, her gün yollarda kaza yaparak hayatlarını kaybetme riski taşımaları CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç tarafından Meclis gündemine taşındı.

2 bakanlığa soru önergesi

Kılınç motokuryelerin özlük hakları ile ilgili taleplerini Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, trafikte yaşadıkları güvenlik sorunlarının ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi. Türkiye’de motosikletli kurye sayısının her geçen gün arttığını belirten Kılınç, “Özellikle Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası yemek firmalarının erken teslimat rekabetine girmesinin yarattığı zaman baskısı motosikletli kuryelerin kendi güvenliklerini riske atma pahasına trafik kurallarını ihlal etmelerine neden olmaktadır” dedi. Kılınç, “ Düşük ücretle ve kayıt dışı çalıştırılma, sigorta primlerinin maaş üzerinden yatırılmaması gibi sorunları var. Motosikletli Kurye mesleğinin tehlikeli meslekler sınıfına sokulması gerekli” dedi.

Buluşmada katil bariyer gündeme geldi

Soru önergesi öncesinde Üsküdar’da kuryeler ile buluşan Kılınç, karayollarında tüm motosikletlilere ölüm saçan katil bariyerin değiştirilmesi gerektiği bilgisine de ulaştığını söyledi. Motokurder Başkanı Mustafa Özdemir, “İlk kez bir milletvekili sesimizi duyurmak istedi. Gün içinde bekleyeceğimiz alan yok. Park alanı, bekleme alanları oluşturulmalı. Park alanı olmadığı için kaldırımlara park etmek zorunda kalıyoruz. Trafik polisi ile karşı karşıya geliyoruz ve sürekli ceza yazılıyor. Trafik kazalarında hep biz suçlanıyoruz. Kaza esnasında en büyük hasarı katil bariyerden alıyoruz. Kaza öldürmüyor katil bariyer öldürüyor. Ekipmanlar çok pahalı. Kuryelerin hakkını savunan bir kurum yok. Araçlarımızda OGS olmadığı için HGS ile geçiş yapıyoruz. Ancak cihazın HGS’yi okumadığı oluyor ve ceza kesiliyor. Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilsin. Denetlenen bir meslek olsun ve yeterliliği olmayan yapmasın” dedi.

Dikiz aynasıEtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYarışlarYeniler
KATALONYA’DA ZİRVENİN SAHİBİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU
EtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
ULUDAĞ’IN ZİRVESİNE MOTOSİKLETLE ÇIKMAK
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
YAMAHA’DAN KADINLARA GÜVENLİ MOTOSİKLET SÜRÜŞ EĞİTİMİ
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
MOTO GUZZİ’NİN YENİ MACERASI STELVİO
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
SUZUKİ 1000 GX ve 8R MODELLERİYLE PODYUMDA
KÖŞE YAZARLARI

© 2024 Motosiklet Habercileri. Tüm hakları saklıdır.