Motosiklet Habercileri

İYİ Mİ OLDU KÖTÜ MÜ? B SINIFI EHLİYET A1 TANIMINDAKİ MOTOSİKLETLERİ KULLANABİLECEK

İYİ Mİ OLDU KÖTÜ MÜ? B SINIFI EHLİYET A1 TANIMINDAKİ MOTOSİKLETLERİ KULLANABİLECEK
11 Şubat 2024 - 13:07

2018 CB125R

Motosiklet sevenler için 2024 yılının en önemli kararı açıklandı. motosiklet sürüş uzmanları ve deneyimli sürücülerin onaylamamasına rağmen çıkartılan kararla B sınıfı ehliyete sahip olanlar, belirli koşullar dahilinde 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanılabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 2 yıllık B sınıfı ehliyet ile A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler kullananılabilecek. Uygulama metni Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanacak.

125cc ye kadar olan ve 11 kW yı geçmeyen

Uzmanlar, güvenli motosiklet kullannımı için eğitim ve bilincin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmasını isterken, B sınıfı ehliyetlerin 125 cc’lik motosikletleri de kullanılmasına dair değişiklik kabul edildi. motosiklete olan ilginin artması ve motosikletlerin piyasadaki üstünlüğü ele geçirmesiyle birlikte yaşanan bu gelişmeyle ilgili çok sorulan soruları bir araya getirdik. Düzenleme A1 sürücü belgesini ilgilendiriyor. A1 sürücü belgesi tanımı; 125cc ye kadar olan ve 11 kW yı geçmeyen motosikletler. Ticari olmayan motosikletlerin hepsi tasarıya dahil edildi.

Detaylarıyla B sınıfı ile A1 sınıfı ehliyet ilişkisi

1- B sınıfı sürücü belgesiyle ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere A1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılabilen motosikletler de kullanılabilecek.
2- 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesi yeterli olacak. Ehliyetler değişmeyecek. Sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kod eklenecek. Sürücü belgesi üzerinde değişiklik yapılmayacak.
3- Milli Eğitim Bakanlığı, 1 haftayı geçmeyen bir eğitim takvimi açıklayacak. Sürücü kursuna kayıt olduktan sonra 6 saat eğitim sonrası sınav yapılacak. Başarılı olanlar A1 sınıfı sürücü belgesi alacak. Sürücü kursuna ödenecek ücret az miktarda olacak.
4- Ehliyet değiştirilmeyecek ama isteyenler iki yıl içinde ehliyetleri değiştirebilecekler. Ehliyetini değiştirmek isteyen 3.500 TL ödeyecek.
5- Bu uygulamadan ticari firmalara kayıtlı olan sürücüler, 5 yıl ehliyeti alıkonulanlar yararlanamayacak.

Dikiz aynasıEtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYarışlarYeniler
KATALONYA’DA ZİRVENİN SAHİBİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU
EtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
ULUDAĞ’IN ZİRVESİNE MOTOSİKLETLE ÇIKMAK
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
YAMAHA’DAN KADINLARA GÜVENLİ MOTOSİKLET SÜRÜŞ EĞİTİMİ
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
MOTO GUZZİ’NİN YENİ MACERASI STELVİO
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
SUZUKİ 1000 GX ve 8R MODELLERİYLE PODYUMDA
KÖŞE YAZARLARI

© 2024 Motosiklet Habercileri. Tüm hakları saklıdır.