Motosiklet Habercileri

İki tekerle itfaiye ve ambulanstan önce olay yerindeler

İki tekerle itfaiye ve ambulanstan önce olay yerindeler
02 Kasım 2019 - 15:53

Son depremler; bir afette İstanbul trafiğinin kilitleneceğini kanıtlarken arama-kurtarma ve sağlık ekiplerini olay yerine ulaştıran gönüllü motosikletlilerin önemini ortaya koydu. Trafik sorununa takılmadan sel, kaza, yangın, göçük ya da doğal afete müdahale edebilen motosikletli gönüllü kurtarmacılar şimdiye kadar, Ümraniye’deki metro göçüğünden, helikopter kazalarına uzanan pek çok olayda 55 kişiyi hayata bağladı. Hepsi ilk yardım eğitim alan 36 motosiklet tutkunu arasında 5 afet bilinci eğitmen, 3 yangın güvenliği uzmanı, 2 ilk yardım eğitmeni, 1 iş güvenliği uzmanı, 2 yüksekte çalışma uzmanı bulunuyor.

Motosikletleriyle her gün İstanbul sokaklarında dolaşırken insanlara nasıl faydalı olacaklarını düşünen gönüllülerin 2 yıl önce kurduğu Motosikletli Arama Kurtarma ve Destek Derneği, İstanbul’un trafik sorununa takılmadan olaylara müdahale ediyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca tanınarak akredite edilen motosikletli kurtarmacılar, kamyonetle ya da otomobille trafiğe takılan ekiplerden çok önce olay yerine varabiliyor. Motosiklet eğitimlerini ilk yardım, iş güvenliği, afete müdahale, enkazda arama gibi eğitimlerle pekiştiren gönüllüler şimdilik 36 kişi. 

Doğum setinden endüstriyel yangın söndürme tüpüne 

Tüm motosikletlerin bagajlarında acil müdahale kiti, ilk yardım çantası, serum ve doğum seti, kırık sabitleyici ve sanayi tipi yangın söndürme seti bulunurken gönüllüler, en zor görevlere bile gitmekten çekinmiyor. Hayat kurtarmanın mutluluğunu tek karşılık olarak gören motosikletli arama kurtarmacılar, şimdiye kadar 55 kişiyi yaşama bağladı. Önceleri trafik kazalarına müdahale ederek ambulans gelene kadar kazazedelere ilk yardım uygulayan motosikletli gönüllüler; Nisan 2018 de Taksim ilk yardım hastanesinde ki yangına ve Kasım 2018 de Dudullu’da çöken metro inşaatına ilk giden ekip oldu. Ardından Sarıgazi’de düşerek 4 askerimizin şehit olduğu helikoptere giden MAKUD üyeleri, Çekmeköy’de ki askeri helikopter kırımına en erken ulaşanlar arasındaydı. 7 Şubat’ta Kartal’da çöken binaya ilk ulaşan ve çok sayıda insanı enkazdan çıkartan MAKUD gönüllüleri, gelen istek üzerine bir köpeği kurtarmak üzere Çankırı’ya gitti. Mart ayında Belgrat ormanında kaybolan üniversiteli genci arayan motosikletliler, Nisan ayında Kağıthane’de çöken binada insanların mahsur kalabileceğini düşünerek harekete geçen gönüllüler arasındaydı. Temmuz ayında sel felaketi yaşayan Düzce’ye İstanbul’dan yardıma giden ilk ekip MAKUD oldu. 18 Eylül’de saatlerce yanan Tuzla’da ki fabrikaya da ilk ulaşan yine motosikletli gönüllülerdi. Bu arada sayısız trafik kazasına ambulans veya itfaiye gelmeden ulaşan motosikletliler, aldıkları eğitimle kazazedelere ilk yardım çantalarında ki malzemelerle yardım etti. Gönüllüler, Şile ve Kilyos’ta ki boğulma olaylarına bile müdahale etti.

“Motosiklet sadece sürmek değildir”

Şimdilik MAKUD’a bağlı İstanbul’da 36 motosikletli arama kurtarma gönüllüsünün olduğu ve yardıma hazır 100 kişinin beklediği öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, AFAD, İstanbul İtfaiyesi ve diğer arama kurtarma ekipleriyle ortak çalışmalar yapan MAKUD’un özel rolesi(band) ile bir telsiz sistemi bulunuyor. Gerektiğinde motosikletin arka koltuğunda sağlık, sivil savunma, emniyet ya da itfaiye uzmanını taşıyabildiklerini, çantalarında sürekli acil ilaç bulunduğunu belirten MAKUD Başkanı Erkan Çekiç, insanlara yardım etmenin mutluluğunu anlattı.

 

Çekiç, “Hayat kurtarmak, kazazedenin ya da yakınlarının gözlerindeki o minnet duygusunu görmek hiçbir şeyle karşılaştırılamayacak bir güç hissettirir. Tüm becerilerinizi iyi ki öğrenmişim, iyi ki yapabiliyorum demenize neden olur. Hiçbir zaman kahraman olmak için yapmıyoruz. Ama müdahalemiz o hissi fazlasıyla hissetmemizi sağlıyor. Öğrendikçe kahraman oluyor, kahraman oldukça olgunlaşıyoruz ve insanlara yardım etmenin ne kadar mutluluk verdiğini anlıyoruz. Motosikletin sadece yol yapmak için var olmadığını yardım için de etkili bir araç olduğunu kanıtlayabiliyorsak ne mutlu bize” dedi.

Dikiz aynasıEtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYarışlarYeniler
KATALONYA’DA ZİRVENİN SAHİBİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU
EtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
ULUDAĞ’IN ZİRVESİNE MOTOSİKLETLE ÇIKMAK
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
YAMAHA’DAN KADINLARA GÜVENLİ MOTOSİKLET SÜRÜŞ EĞİTİMİ
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
MOTO GUZZİ’NİN YENİ MACERASI STELVİO
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
SUZUKİ 1000 GX ve 8R MODELLERİYLE PODYUMDA
KÖŞE YAZARLARI

© 2024 Motosiklet Habercileri. Tüm hakları saklıdır.