Motosiklet Habercileri

Demir atları Çerkes ataları için sürdüler

Demir atları Çerkes ataları için sürdüler
10 Eylül 2018 - 10:12

Milliyet gazetesinden Gökhan Karakaş‘ın haberine göre, 1,5 milyon insanın at kervanlarıyla yaptığı yolculuğun anısına Çerkeslerin Adige, Kabardey, Hatko ve Abhaz boylarına mensup 4 motosiklet sevdalısı Rusya’nın güneyinde 7 bin km dolaştı. Motosikletlilerin getirdiği Çerkes toprağı, Anadolu toprağı ile birleştirilerek 3 meşe ağacı dikilecek.

Hayatını kaybeden 400 bin Çerkes’in anısına

21 Mayıs 1864’de 1,5 milyon Çerkes’in Osmanlı İmratorluğu topraklarına zorla gönderilmesiyle son bulan Büyük Kafkas Sürgünü’nün hatırlatmak isteyen Çerkesler, ata topraklarına ilginç bir yolculuk gerçekleştirdi. Rus imparatorluğundan zorla gönderilen Çerkeslerin at kervanlarıyla Anadolu’ya yaptığı yolculukta 400 bin kişinin öldüğünü ve vatansız kaldıklarını gündeme getirmek isteyen farklı Çerkes boylarından 4 motosikletli Adana’dan Kuzey Kafkasya’ya kadar motosikletleriyle gitti.

Çerkeslerin Adige boyundan Çukurova Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahit Aslan’ın hazırladığı projeye Kabardey Tambi boyundan Şener Aydın (Pazarlama uzmanı), İngush Galgay boyundan Cankat Şeker (IT Uzmanı) ve Abhaz boyundan Yalçın Bartsits (Mağaza Sahibi) katıldı.

Demir atlarla atalarının izinde

Ataları Büyük Kafkas Sürgünü ile göç ettirilen ve 4 kuşaktır Türkiye’de yaşayan 4 motosikletli Çerkes, ‘Ataların İzinde’ projesi için Adana’da buluştu. Adana Çerkes Kültür Derneği’nden yola çıkan motosikletliler, 2 gün içinde Samsun’a vararak Karadeniz’in karşı kıyısındaki Kafkasya’ya bakarak ilk duygusal anları yaşadılar. Batum üzerinden Gürcistan’a geçen motosikletliler Kazbek Dağı eteklerinde bir gün geçirdi.

Dar ve yeşil dağ yollarından Kuzey Osetya’ya varan motosikletliler, Kabardey-Balkarya üzerinden Nalchik’e geçti. Nalchik’te soydaşları tarafından coşkuyla karşılanan motosikletliler, Türkiye’den getirdikleri hatıra hediyelikleri ve bayrakları teslim etti. Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nde karlı tepesiyle dağcıların ilgisini çeken Elbrus Dağı sırtlarından kuzeye giden 4’lü, Kuban Nehri kıyısındaki 130 bin nüfuslu başkent Çerkessk’e geldi. Ellerinde ulusal bayraklarıyla motosikletlileri karşılayan Çerkesler duygusal anlar yaşattı. Çerkes motosikletliler atalarının geldiği Osetya, Kabarday Balkar, Çerkezya, Adıge, Karaçay ve Abhazya cumhuriyetlerinde kendi dillerini konuşurken kültürlerinin Anadolu’da yaşatıldığını anlatmaya çalıştı. Atalarının zorla göç ettirildiği rota üzerinde yaklaşık 7 bin km yol yapan Çerkes motosikletliler, ¸dönerken çantalarına anayurtlarının topraklarından koydu.

Çerkes toprağındaki meşe ağacı

Çukurova Üniversitesi Sosyoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Cahit Aslan, “Uzun yıllar sonra evine dönmüş biri gibi hissediyorum. Gurbeti tamamlamış gibiyim. Hayatımda yaptığım en anlamlı seyahatti. Kuzey Kafkasya insanları onların aile bireyi olduğumuz hissini verdiler. Onlara Türkiye’de yaptırdığımız Çerkes bayrağını götürdük. Bize ulusal kültürümüzle ilgili pek çok hediye verdiler. Bizde anavatanımızdan topraklarımızı aldık. Anadolu toprağıyla birleştireceğiz ve 3 meşe ağacı dikeceğiz. Adana, Ankara ve İstanbul’da bu meşe ağaçları Çerkesler için yükselecek. Meşe kutsal ağacımızdır. Önemli kararlar gölgesinde alınır.” dedi.

“Sürgünde ölen 400 bin Çerkes’i hatırlatmak istedik”

Abhaz boyundan Yalçın Bartsits ise, “ Samsun kıyılarından izlediğim Kafkasya’da ki atalarımı hiç unutmadım. Yıllarca Türkiye’yi gezdiğim motosikletimle atalarımın anısına saygın bir şekilde bu topraklarda sürmek bana gurur verdi. En büyük hayallerimden biri gerçek oldu. Yol yorucu ve yıpratıcıydı. Hep yağmur vardı ama hepsine değdi. 2010 yılında hayatını kaybeden Abhazya Cumhuriyeti‘nin kurucusu Vladislav Arzınba’nın mezarını ziyaret etmek ise seyahatimizin en özel anlarına neden oldu. 154 yıl önce 1,5 milyon insanın maruz bırakıldığı sürgünü ve 400 bin kişinin hayatını kaybetmesini hatırlatabildiysek ne mutlu bize.” dedi.

Dikiz aynasıEtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYarışlarYeniler
KATALONYA’DA ZİRVENİN SAHİBİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU
EtkinliklerGenelİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
ULUDAĞ’IN ZİRVESİNE MOTOSİKLETLE ÇIKMAK
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
YAMAHA’DAN KADINLARA GÜVENLİ MOTOSİKLET SÜRÜŞ EĞİTİMİ
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotivYeniler
MOTO GUZZİ’NİN YENİ MACERASI STELVİO
EtkinliklerGenelİki Teker Dışındaİki teker gündemiMarkalardanOtomotiv
SUZUKİ 1000 GX ve 8R MODELLERİYLE PODYUMDA
KÖŞE YAZARLARI

© 2024 Motosiklet Habercileri. Tüm hakları saklıdır.